a
M

PLATSEN KARLSKRONA

Mina sidor

Självservice

Lättläst

Kontakt

Studentguide

Innan studier

För dig som flyttar hit

Kul att du valt just Karlskrona som din studentstad! Här får du lite tips och råd att tänka på inför flytten.

På Karlskrona kommuns flytta hit-sida har vi samlat bra information för dig som funderar på att flytta till Karlskrona och du som är nyinflyttad.

Flytta till Karlskrona   >

Bostad

På Karlskrona kommuns hemsida finns samlade kontakter till olika bostadsförmedlare och hyresvärdar med studentbostäder, lägenheter och boenden.

Länk till hemsida

Karlskronahem hyr ut både studentlägenheter och vanliga lägenheter. När det kommer till studentlägenheter så gäller det att anmäla intresse så tidigt som möjligt för att hamna långt fram i kön och få erbjudanden om lediga lägenheter.

Länk till hemsida

Studentbostäder i Norden hyr ut studentbostäder. När man registrerar sig så börjar man samla kö-poäng. Att registrera sig på SBN är gratis.

Länk till hemsida

Jotac har en fastighet med studentkorridorer i centrala Karlskrona.

Länk till hemsida

Adressändring och folkbokföring

Kom ihåg att ändra din adress när du flyttar.

Gör adressändring på adressandring.se   >

Det räcker inte enbart med en adressändring när du flyttar. Genom att folkbokföra dig på rätt plats får du också möjlighet att söka bostadsbidrag och teckna hemförsäkring för din lägenhet. Om du behöver söka vård ska du i första hand vända dig till den kommun du är folkbokförd i.

Till Skatteverkets e-tjänst för folkbokföring   >

Aerial photo of Nättraby in Karlskrona, Sweden

Upptäck Karlskrona

Karlskrona är en promenadvänlig stad och det mesta finns inom gång- eller cykelavstånd.

Du tar dig runt på cykel nästan överallt i Karlskrona och är det för kallt eller blåsigt för att cykla så kan du lätt ta dig runt med buss.

I Karlskrona är det Blekingetrafiken som har övergripande ansvaret för bussar och erbjuder 25% studentrabatt på samtliga biljetter. SJ ansvarar för Krösatåget mellan Karlskrona – Emmaboda och Öresundståget kör mellan Karlskrona – Köpenhamn.

Flyg
Närmsta flygplats ligger i Ronneby, därifrån kan du flyga till Stockholm på 55 minuter.
Från Karlskrona Centralstation kan du ta tåget till Lund eller Malmö och sedan vidare till Sturup eller resa hela vägen till tågets slutstation som är Köpenhamns flygplats Kastrup.

Bil
Karlskrona kommun erbjuder en elbilspool i samarbete med företaget Move About
Elbilspoolen är öppen för alla att använda, både privatpersoner och företag. Elbilar kan hyras per timme, dag eller helg och allt sköts via din mobil eller dator.

Under studier

Studentliv

För dig som vill uppleva Karlskronas studentliv finns ett antal organisationer som arrangerar olika typer av aktiviteter.

Blekinge studentkår

För dig som studerar på Blekinge Tekniska Högskola finns Blekinge studentkår.

Länk till Blekinge studentkår >

Rosenboms nation

En ideell förening som drivs av studenter på eftergymnasial utbildning i Blekinge län. De verkar bland annat för ett bättre studentliv.

Länk till Rosenboms nation >

The student’s association at Hyper Island

För studenter som läser utbildning på Hyper Island.

Länk till The student’s association at Hyper Island >

Kultur, fritid och evenemang

För dig som har eller vill hitta fritidsintressen finns det många olika föreningar att engagera sig i både inom kultur, idrott och fritid. Många aktiviteter är också helt gratis och lättillgängligt för alla!

Nyinflyttad i Karlskrona   >

Evenemangskalender   >

Karlskrona kommuns föreningsregister   >

Loppisar och Second Hand

I Karlskrona finns flera Second Hand-butiker där du kan fynda både kläder och inredning till bra priser.

Daniels Second Hand   >

Ge & Ta Städ & Loppis   >

Pingskyrkans Second Hand   >

Röda Korset Second Hand   >

Det finns även många loppmarknader i Karlskrona, för att veta när och var dessa äger rum föreslår vi att du håller utkik på Facebook Marketplace.

Platser att plugga på i Karlskrona

Förutom skolans lokaler finns det även andra platser där du kan sitta och plugga i Karlskrona. Kanske föredrar du ett mysigt café eller varför inte utomhus på en bänk när solen skiner.

Karlskrona kommuns bibliotek   >

The Pot   >

Uteliv i Karlskrona

I centrum finns flera barer om du vill ha en skön kväll. På Borgmästarekajen ligger den mysiga källarkrogen Underbar för en avslappnad kväll i goda vänners lag.

Ett stenkast från Borgmästarekajen till Borgmästaregatan ligger Kruthus Pub & Käk. Där kan du lyssna på härlig musik, dricka drinkar och öl. Är du hungrig rekommenderar vi deras helt unika korvar som är gjorda på 100% kött eller husets alldeles egna räkmacka

Letar du efter ett matställe med god mat och och stort utbud av vin kan vi rekommendera Nivå, som ligger på Klaipedaplatsen. Nivå erbjuder en meny som passar för alla tillfällen, vare sig det är en romantisk middag, en utekväll med kompisar eller en familjemiddag.

Är du sugen på öl eller whisky gå till Fox & Anchor som ligger belägen på Ronnebygatan. De severar i dagsläget hela 29 sorters fatöl och ett stort antal flasköl från hela världen. Tycker du om whisky hittar du ett stort urval här. Majoriteten är skotsk single malt whisky men även övriga världen finns representerad.

För den som hellre gillar drinkar eller cocktails rekommenderar vi Stars and Stripes vid Stortorget. Stars and Stripes är ett american style steak house och erbjuder även många goda amerikansk-inspirerade rätter för den som är hungrig. Här anordnas även Musikquiz på onsdagar.

Burgare och bärs? Gå då till Biobaren som har fulländat konsten att laga burgare. Ligger brevid biografen på Ronnebygatan. Stort utbud av olika slags hamburgare av högsta kvalité. Även stort utbud av olika sorters öl. Biobaren anordnar även ölprovningar och filmquiz bland annat.

Restauranger och caféer

Karlskrona har ett stort utbud av kaféer och restauranger, här finns någonting för alla smaker.

Läs mer om kaféer   >

Läs mer om restauranger   >

Festivaler i Karlskrona

Karlskrona har återkommande stadsfestivaler som är uppskattade besöksattraktioner för både boende i och utanför staden.

Lövmarknaden är en traditionsenlig marknad i centrala Karlskrona dagen före midsommarafton. Liknande festligheter har funnits i Karlskrona i ungefär 200 år och från 1871 har de burit namnet lövmarknad.

Lövmarknaden   >

Karlskrona Skärgårdsfest är en fest där världsarvets unika historia möter den moderna stadens puls och folkliv. Där levande parker och torg bjuder på musik och fest men där stillsamma smultronställen och intressant historia också ger besökaren oförglömliga minnen.

Karlskrona Skärgårdsfest   >

Det var den 3 december 1998 som Örlogsstaden Karlskrona skrevs in på listan över världens mest intressanta platser – Unescos världsarvslista. Platser omistliga för mänskligheten. 25-årsjubileet firas stort som smått under hela året, men firandets höjdpunkt sker när världsarvsfestivalen intar staden.

Världsarvsfestivalen   >

Efter studier

Din karriär börjar i Karlskrona

Knyt kontakter under din studietid som främjar din framtida karriär.

Karlskrona kommun på Linkedin   >

 

Lediga jobb i Karlskrona på Arbetsförmedlingens hemsida.

Se Platsbanken   >

 

Se lediga jobba på Techtanks hemsida.

Se Techtanks hemsida   >

 

Se bostäder till salu i Karlskrona kommun.

Se Hemnets hemsida   >

Jobba i Karlskrona

Plugga i Karlskrona

Företagande i Karlskrona